Ventilatie

Een gemiddeld persoon brengt meer dan 80% van zijn of haar tijd binnen door, waarvan 50% in de eigen woning. Om deze reden is het belangrijk dat de lucht die wordt ingeademd altijd schoon en fris is. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er verschillende complicaties ontstaan.

Op korte termijn kunnen er klachten opkomen als concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid, een droge keel en geïrriteerde ogen.

Op langere termijn kunnen er longziektes en infecties aan de luchtwegen ontstaan. In de meest ernstige gevallen zijn hart- en vaatziektes, kanker en koolmonoxidevergiftiging niet uitgesloten.

Optimaliseer nu je ventilatiesysteem voor je volgend project. Als het gaat  om een woning, kantoor of  niet residentieel gebouw.

Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek en een persoonlijk advies voor je volgende installatie.

Ventilatie voorkomt schimmels

Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 15 liter vocht per dag. Dit vocht komt voort uit onder andere zweten, ademen, slapen, douchen, koken en wassen. Wanneer er geen goede ventilatie plaatsvindt, gaat het vocht in de lucht hangen en kan er schimmel ontstaan.

Schimmels kunnen zich nestelen op oppervlaktes in alle soorten kamers. Echter zitten vooral de zogenoemde ‘natte ruimtes’, zoals badkamers en keukens, snel onder de schimmels. Dat komt omdat in dit soort ruimtes de luchtvochtigheid nog hoger is. Schimmel ziet er vies uit, ruikt muf en is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Het veelvuldig inademen van vochtige lucht kan namelijk zorgen voor klachten van astma. Ook kan een te hoog vochtgehalte leiden tot reuma. Om schimmels te voorkomen is een goed werkend ventilatiesysteem, dat de vochtige lucht afvoert, erg belangrijk.

Ventilatie voorkomt ongedierte

Ventilatie en ongedierte hebben op twee manieren met elkaar te maken. Allereerst helpt ventileren met het zuiveren van de lucht die door ongedierte wordt vervuild. Als je bijvoorbeeld al last hebt van kakkerlakken, muizen of zilvervisjes, dan is het nog belangrijker om je huis te ventileren. Ongedierte scheidt stoffen uit die in de lucht belanden. Als je dit vervolgens inademt, dan kun je hier ziek van worden.

Ventilatie is ook belangrijk om huisstofmijt te voorkomen. Huisstofmijt overleeft het beste in een slecht geventileerde omgeving, omdat het vochtgehalte dan hoger is. Dit creëert de ideale voedingsbodem. De uitwerpselen van huisstofmijt kunnen zorgen voor vervelende allergische reacties, zoals geïrriteerde ogen, een verstopte neus en benauwdheid. Zorg er dus voor dat je een goede ventilatie hebt om dit te voorkomen.

Tevens kan ventilatie ervoor zorgen dat je in eerste instantie geen last krijgt van ongedierte. Wanneer je huis geventileerd is, is het minder vochtig. Omdat ongedierte zoals muizen, ratten en zilvervisjes afkomen op een vochtige omgeving, zullen ze je huis sneller mijden.

Ventilatie voert schadelijke gassen af

Ventilatie is nodig voor de afvoer van koolmonoxide en andere schadelijke gassen. Door het afvoeren van deze gassen kunnen fatale gevolgen worden vermeden.

Koolmonoxide (ook wel koolstofmonoxide genoemd) is een stof die extreem gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Het komt vrij tijdens de verbranding van kolen, hout en aardgas. Dat betekent dat de stof ook tijdens het gebruik van een gasfornuis of open haard vrijkomt in een kleine hoeveelheid. Zolang er een goede ventilatie aanwezig is, is er echter niks aan de hand.

Ventilatie zorgt er ook voor dat fijnstof wordt afgevoerd. Fijnstof blijft in de binnenlucht hangen wanneer een huis niet goed is geventileerd. Dit kan gevaarlijk zijn voor meerdere organen, waaronder het hart en de longen. Ook is het bekend dat de levensverwachting van mensen die regelmatig fijnstof inademen gemiddeld een stuk lager is. Fijnstof bestaat uit kleine stofdeeltjes die voornamelijk vrijkomen bij het koken, roken, het gebruik van kaarsen en een open haard. Wanneer een huis niet goed is geventileerd, worden deze deeltjes gemakkelijk ingeademd.

Buiten koolmonoxide en fijnstof zijn er andere luchtvervuilende stoffen die vrij komen bij verbranding, zoals stikstofdioxide (NO2) en vluchtige organische stoffen (VOS). Ook hiervoor geldt dat ventileren essentieel is, omdat deze stoffen kunnen zorgen voor onder andere longklachten, hoofdpijn en slapeloosheid

Bron: https://alphaventilatie.nl/